Gerbin Control Logo
info@gerbincontrol.nl

Reactie binnen 24u

+31 (0)33 299 60 57

Krijg direct antwoord

Jachtwagen 55

Navigeer naar

Gerbin Control Logo
Wat is SCADA Systeem?

Wat is een SCADA systeem?

SCADA-systemen, oftewel Supervisory Control and Data Acquisition, zijn een centraal instrument voor bediening op afstand, het op afstand bewaken en controleren van industriële systemen en processen. Ze bestaan uit sensoren en communicatiekanalen die real-time gegevens verzamelen van de verschillende aantal systemen en apparaten. Deze benodigde gegevens worden verwerkt via een duidelijke interface waardoor bedrijven de gegevens snel kunnen analyseren. Investeren in een SCADA-systeem heeft een groot voordeel als je jouw bedrijfsprocessen wilt bewaken en daarbij verbeteringen wilt aanbrengen.

Table of Contents

Hoe SCADA systemen verschillen van andere industriële automatiseringstechnologieën

SCADA-systemen onderscheiden zich van andere automatiseringstechnologieën en zijn ontworpen voor industriële automatisering. Het stelt bedrijven in staat om op afstand zicht te krijgen op hun productieprocessen en realtime gegevens te verzamelen van industriële processen en apparatuur. SCADA biedt ook de mogelijkheid om industriële processen vanuit één punt te regelen, waardoor de efficiëntie en productiviteit worden verbeterd. Bovendien kan dit systeem dankzij zijn flexibiliteit en schaalbaarheid inspelen op de veranderende behoeften van bedrijven. Kortom, SCADA biedt bedrijven een effectief hulpmiddel voor meer succesvolle bedrijfsresultaten door verbeterde productieprocessen.

De belangrijkste software- en hardwarecomponenten van een SCADA systeem

Een SCADA-systeem bestaat uit een combinatie van software en componenten die zorgen voor real-time bewaking en controle. Enkele van de essentiële componenten zijn:

 1. HMI (Human Machine Interface): De Human Machine Interface is software waarmee gebruikers begrijpbare informatie kunnen opvragen die opties biedt voor de bediening van het systeem.
 2. PLC (Programmable Logic Controller): Programmable Logic Controllers zijn hardware apparaten die worden gebruikt om real-time gegevens te verzamelen en te evalueren en besturingsopdrachten uit te voeren.
 3. RTU (Remote Terminal Unit): RTU’s zijn hardwareapparaten die de vorm van communicatie tussen sensoren en het SCADA-systeem vergemakkelijken.
 4. Databaseserver: De databaseserver zorgt voor de opslag en het beheer van alle verzamelde gegevens.
 5. Bedieningssoftware: Software voor besturingsprocessen wordt gebruikt om deze te controleren en te automatiseren.
 6. Netwerkcomponenten: Netwerkapparatuur, zoals switches, routers en modems, vergemakkelijken de effectieve communicatie tussen de onderdelen van het SCADA-systeem.

Door de acquisitie software- en hardwarecomponenten te verenigen, kan jij als organisatie jou activiteiten in real-time bewaken, controleren en de efficiëntie, betrouwbaarheid en kwaliteit van producten en diensten verbeteren.

OPEN CALCULATIE

OFFERTE IN 5 DAGEN

OPEN CALCULATIE

OFFERTE IN 5 DAGEN

DUURZAME INNOVATIES

UL/CSA
IN HUIS

Hoe SCADA systemen helpen bij het verbeteren van productieprocessen

De systemen zijn zoals je begrijpt ontworpen om bedrijven te helpen bij het verbeteren van hun productieprocessen. Hieronder vind je enkele manieren waarop de SCADA systemen helpen bij het verbeteren van productieprocessen:

 1. Efficiëntere controle: SCADA-systemen bieden bedrijven een betere controle over productieprocessen, wat leidt tot een hogere productiviteit en minder fouten.
 2. Verbetering van de kwaliteit: De systemen stelt bedrijven in staat hun producten en processen te optimaliseren door middel van real-time bewaking en verbeterde controle.
 3. Vermindering van de kosten: Je kunt als bedrijf de de kosten minimaliseren door een efficiënt controle- en kwaliteitsbeheer toe te passen, wat leidt tot minder product afkeur en lagere onderhoudskosten.
 4. Data-analyse: Met SCADA-systemen kunnen bedrijven inzicht krijgen in hun productieprocessen, waardoor optimalisering en verbetering mogelijk wordt.

Vermindering van ongeplande stilstand en onderhoudskosten

Het gebruik van een SCADA-systeem biedt tal van voordelen, waaronder vermindering van ongeplande stilstand en onderhoudskosten. Hier zijn enkele manieren waarop een SCADA-systeem kan helpen:

 1. Voorspellend onderhoud: Voorspellend onderhoud maakt ook gebruik van real-time gegevenscontrole en -analyse om het inzicht in aansturing van productieprocessen te verbeteren. Hierdoor kunnen kunnen anticiperen wanneer onderhoud nodig is voordat er stilstand ontstaat.
 2. Verbetering van de bedrijfszekerheid: De toepassing van realtime bewakings- en controlemaatregelen kan de betrouwbaarheid verhogen en ongeplande stilstand minimaliseren. Proactief beheer zorgt in dit geval voor grote voordelen.
 3. Vermindering van energie- en middelengebruik: Bedrijven kunnen het gebruik van middelen in de meeste gevallen controleren en beheersen om het verbruik te minimaliseren. Dit leidt vaan tot kostenbesparingen en een grotere operationele efficiëntie.
 4. Beperking van menselijke fouten: De implementatie van de real-time bewaking kan helpen menselijke fouten tot een minimum te beperken. Door bijvoorbeeld belangrijke alarmen in te stellen zal dit op den duur leiden tot minder stilstand en onderhoudskosten. Deze alarmen kunnen bijvoorbeeld door communicatie via internet naar de mobiele telefoon gestuurd worden.

Kortom, real-time bewaking en controle stellen bedrijven in staat ongeplande stilstand en onderhoudskosten te verminderen door voorspellend onderhoud en het minimaliseren van menselijke fouten.

Wat is SCADA Systeem?
Panelenbouw-Kwadrant-IA

Contacteer onze ervaren innovator

Cees Brasser

Met meer dan 26 jaar ervaring aan het roer van Gerbin Control, is Cees Brasser uw expert op het gebied van paneelbouw voor de machinebouw sector. Ontdek hoe zijn kennis en inzicht uw project naar nieuwe hoogten kan tillen. Neem nu contact op!

Toepassingsgebieden van SCADA systemen

De Supervisory Control and Data Acquisition systemen zijn universeel toepasbaar in een breed scala aan industrieën. Van productie- en verwerkingsbedrijven tot energie- en waterdistributie systemen, SCADA biedt, zoals eerder aangegeven, real-time inzicht en controle over de prestaties van operationele techniek en processen. Hieronder vind je een overzicht van enkele veelvoorkomende industrieën waar SCADA systemen worden toegepast:

 1. Productie- en verwerkingsbedrijven: Met SCADA-technologie kunnen fabrikanten en verwerkers hun productie- en verwerkingsactiviteiten efficiënter controleren en beheren.
 2. Energiesector: SCADA-systemen verschaffen informatie over de werking van de energieproductie en -distributie. dit helpt bedrijven hun energieverbruik te optimaliseren en de continuïteit van de energievoorziening te verbeteren.
 3. Waterdistributie: De systemen kunnen worden gebruikt om waterdistributie systemen te bewaken en te controleren. De integratie van een systeem kan bedrijven, binnen deze sector, helpen de waterkwaliteit te verbeteren en de beschikbaarheid van water te garanderen.
 4. Infrastructuur: SCADA-systemen worden gebruikt om toezicht te houden op de verkeers- en vervoersinfrastructuur, waardoor verkeersmanagers de veiligheid kunnen verbeteren en de verkeersstroom doeltreffender kunnen beheren.
 5. Milieubeheer: SCADA-technologie kan worden gebruikt om inzicht te krijgen in milieu bescherming systemen. Dit zal op den duur helpen de milieukwaliteit te verbeteren en de milieueffecten te verminderen.

SCADA-systemen worden op grote schaal gebruikt in verschillende industrieën om de operationele prestaties te verbeteren en de efficiëntie te verhogen.

Integratie van SCADA systemen met andere systemen

De SCADA-systemen kunnen gemakkelijk worden geïntegreerd met andere technologieën, zoals ERP- en productie registratiesystemen, om real-time informatie over productieprocessen te krijgen en deze te analyseren. Door gegevens over productie, distributie en verkoop samen te voegen via SCADA-integratie ontstaat een volledig beeld van het bedrijf. Dit maakt het mogelijk snel te reageren op veranderingen in de markt en in op korte termijn verbeteringen aan te brengen. Deze toepassing kan de efficiëntie en effectiviteit verbeteren, wat leidt tot een verbetering van de uiteindelijke bottom line.

Uw elektrotechnische ambities, onze missie

Ons deskundige team bij Gerbin Control staat klaar om uw elektrotechnische vraagstukken om te zetten in concrete oplossingen. Bent u klaar voor de volgende stap?

Tips voor het kiezen van de juiste hardware en software voor jouw specifieke behoeften

Beheer de productie met een van de toonaangevende SCADA-systemen die wij kunnen leveren. Het kiezen van de juiste hardware en software voor jouw SCADA-systeem is hierbij erg belangrijk. Het juiste systeem zorgt voor het maximaliseren van de productiviteit, betrouwbaarheid en efficiëntie. Bij de beslissing moet in ieder geval rekening worden gehouden met verschillende factoren, zoals bedrijfsgrootte, SCADA-systeemtoepassingen en niet te vergeten het budget. Bovendien is het gunstig om vóór de aankoop onderzoek te doen naar de verkoop- en ondersteuningsdiensten van leveranciers. Wij helpen jou graag bij de keuze van de ideale hardware en software voor jouw SCADA-systeem. Hiermee kunnen wij garanderen dat je een efficiënt en betrouwbaar systeem krijgt dat aan jouw eisen voldoet.

Gerelateerde Artikelen