Gerbin Control Logo
info@gerbincontrol.nl

Reactie binnen 24u

+31 (0)33 299 60 57

Krijg direct antwoord

Jachtwagen 55

Navigeer naar

Gerbin Control Logo

Alles over software engineering

Software engineering is een vak dat zich richt op het creëren, onderhouden en uitbreiden van softwaresystemen. Door strategieën en apparaten aan te reiken om de ontwikkeling van software te vergemakkelijken, kunnen projecten binnen de geplande tijd en het geplande budget worden voltooid. Bovendien speelt software engineering een belangrijke rol bij de beveiliging van de aard van de software, waardoor de klantervaring en de klanttevredenheid toenemen.

Table of Contents

De geschiedenis van software engineering

Het ontstaan van software engineering gaat terug tot de jaren vijftig en zestig, toen de allereerste computerprogramma’s werden geschreven. In die tijd was het ontwikkelen van software een uitputtend en ingrijpend proces, dat talrijke storingen en onrendabele systemen opleverde. Het concept van software engineering ontwikkelde zich toen bedrijven en overheden zich realiseerden hoe belangrijk het was om systemen betrouwbaarder en productiever te maken. Vanaf dat moment is software engineering uitgegroeid tot een vakgebied met eigen gestandaardiseerde procedures die softwareontwikkelaars in staat stellen projecten op een correcte manier uit te voeren.

OPEN CALCULATIE

OFFERTE IN 5 DAGEN

OPEN CALCULATIE

OFFERTE IN 5 DAGEN

DUURZAME INNOVATIES

UL/CSA
IN HUIS

De rol van software engineers

Software-ingenieurs spelen een essentiële rol in het softwareontwikkelingsproces. Zij zijn verantwoordelijk voor het ontwerpen, ontwikkelen, testen en onderhouden van softwaretoepassingen. Binnen de bacheloropleiding informatica wordt iemand opgeleid voor een groot aanbod banen waaronder software ingeneur. HBO-bachelor informatica opleiding geeft je absloluut een waardevol diploma. De opleiding informatica is onder andere te vinden bij de Hogeschool Leiden. Software-ingenieurs met een waardevol diploma op zak moeten inzicht hebben in de grondslagen van de technische informatica, zoals algoritmen, gegevensstructuren en programmeertalen. De begeleiding van topdocenten en mogelijk persoonlijke begeleiding zijn binnen dit vak een absolute aanrader om de nodige professionele vaardigheden te bemachtigen. Software-ingeneurs moeten ook vertrouwd zijn met verschillende softwareontwikkelingsmethoden zoals Agile en Waterfall. Met een bachelor in informatica moet je ook kunnen samenwerken met andere teamleden om ervoor te zorgen dat de software voldoet aan de eisen van de klant. Dit vergt onder andere communicatieve vaardigheden. Verder moeten ze in staat zijn om problemen op te lossen die zich tijdens het ontwikkelingsproces voordoen. Kortom, hybride software engineers zijn verantwoordelijk voor het efficiënt en effectief ontwikkelen van software volgens de specificaties van de klant.

Bekijk al onze vacatures

Tools en technologieën in software engineering

Softwareontwikkelomgevingen (IDE’s)

Het kiezen van de juiste software engineering omgeving, vaak bekend als een Integrated Development Environment (IDE), is een essentieel onderdeel van basis software engineering. IDE’s voorzien software ontwerpers van een uitgebreide verzameling nieuwe functionaliteiten en gereedschappen, waaronder broncode editors, debugging tools, profilers en andere instrumenten om programmering vaardiger te maken. Het juiste gebruik van een IDE kan ontwikkelaars helpen bij het vinden van de juiste informatie, het schrijven, onderzoeken en bewaren van code en hen helpen beter samen te werken en ingewikkelde projecten met meer bekwaamheid aan te pakken.

Contacteer onze ervaren innovator

Cees Brasser

Met meer dan 26 jaar ervaring aan het roer van Gerbin Control, is Cees Brasser uw expert op het gebied van paneelbouw voor de machinebouw sector. Ontdek hoe zijn kennis en inzicht uw project naar nieuwe hoogten kan tillen. Neem nu contact op!

Versiebeheer (Git, SVN)

Versiebewaking (Git, SVN) is een kritisch onderdeel om te zorgen voor programmagroei. Het is een activiteit die garandeert dat de bestanden en documenten die gebruikt worden om software te bouwen veilig en up-to-date blijven. Het verhelpen van bugs en het optimaliseren van de software maakt het mogelijk dat verschillende mensen binnen een organisatie gemakkelijker samen kunnen werken aan een project.

Versiebeheer maakt meestal gebruik van Git of SVN. Git gebruikt een verspreidingsmodel voor versiebeheer dat het contrasteren van verschillende versies van een bestand vereenvoudigt. SVN gebruikt centraal beheerd versiebeheer dat het organiseren van verschillende onderdelen van een bestand stroomlijnt. Beide bieden een zekere manier om verschillende versies van een bestand bij te houden, zodat jij je geen zorgen hoeft te maken over wijzigingen die verloren zijn gegaan.

Monitoring en logging

Monitoring en logging zijn twee cruciale benaderingen die bedrijven gebruiken om uitvoering en beveiliging te verbeteren. Door te observeren kunnen bedrijven hun netwerk en applicaties monitoren. Hierdoor kunnen ze proactief problemen onderscheiden en oplossen. Registreren helpt bij het verbeteren van het overzicht van hun frameworks en het versterken van de beveiliging van hun netwerk.

Met monitoring en logging kunnen organisaties hun IT-toestand volgen, waardoor ze betere prestaties en een betere beveiliging krijgen. Door monitoring en logging krijgen organisaties inzicht in hun basis en toepassingen, waardoor ze snel en succesvol problemen kunnen herkennen en aanpakken. Met deze twee onderdelen verwerven organisaties kennis over hun IT-conditie die kan helpen problemen te voorkomen of te verklaren.

Verschil tussen een software developer en software engineer

Testautomatisering

Testautomatisering is een strategie waarop steeds meer bedrijven zich richten. Hierbij wordt het handmatig testen van complexe software vervangen door het automatiseren van tests. Dit zorgt ervoor dat de hoeveelheid energie en tijd die wordt besteed aan het handmatig testen van software wordt verminderd. Met deze techniek wordt ook belangrijke informatie verzameld. Het automatiseren van tests biedt bedrijven de mogelijkheid om hun software in verschillende scenario’s te onderzoeken. Om dit op de juiste manier uit te kunnen voeren zal minimaal een jaar ervaring nodig zijn.

Testautomatisering is een fantastisch instrument dat organisaties helpt de kwaliteit van hun betrouwbare software te verbeteren. Bovendien biedt het een kans om de efficiëntie te verhogen, wat resulteert in besparingen van tijd en geld.

Uw elektrotechnische ambities, onze missie

Ons deskundige team bij Gerbin Control staat klaar om uw elektrotechnische vraagstukken om te zetten in concrete oplossingen. Bent u klaar voor de volgende stap?

Continuous integration en delivery (CI/CD)

Continuous Integration and Delivery (CI/CD) is een belangrijk onderdeel van de huidige software engineering. Dit onderdeel stelt programmeurs in staat de kwaliteit van hun code te verbeteren. Daarnaast zullen de extra kosten verlagen en de tijd die nodig is om database applicaties in gebruik te nemen ook korter worden. Via CI/CD kunnen ontwikkelaars hun code voortdurend vergelijken met andere componenten om fouten op te sporen en te herstellen voordat ze in productie gaan. Dit leidt uiteindelijk tot superieure software die veiliger en eenvoudiger te beheren is.

Bekijk onze vacatures

En sluit je aan bij het leukste elektrotechnische team van Nederland. Meer weten? Neem dan contact met ons op.

Beveiliging

Misschien is de beveiliging wel het aller belangijkste aspect binnen elke onderneming. Bedrijven moeten streven hun netwerken, gegevens en systemen goed te beschermen tegen digitale aanvallen. Beveiliging omvat twee elementen: voorzorgsmaatregelen om problemen te voorkomen en opsporingsmaatregelen om na te gaan of er al een aanval heeft plaatsgevonden. Om de beveiliging goed uit te voeren zal een bruikbaar product moeten worden opgezet. De beveiliging van een bedrijf kan op verschillende manieren worden verbeterd. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van antivirussoftware of firewalls. Een online leeromgeving kan hier dan ook zeker aan bijdragen. Daarnaast moeten bedrijven geschikte veiligheidspraktijken invoeren om te voorkomen dat er in hun gegevens en systemen wordt ingebroken. Dit kan worden bereikt door complexe wachtwoorden te bedenken en de toegang tot bepaalde systemen te beperken. Door passende beveiligingsmaatregelen in te voeren kunnen organisaties hun gegevens en kaders beschermen tegen online wangedrag.

Gerelateerde Artikelen